Kermiskoek
De Kermiskoek is daar een bekend voorbeeld van. Tijdens de Tilburgse Kermis was het tot vlak na de Tweede Wereldoorlog gewoonte om deze hartvormige koek cadeau te doen aan een potentiele geliefde. Inmiddels is de kermiskoek ook te koop op kermissen in de regio, maar de oorprong ervan ligt in Tilburg.
Toepertoetje
Toepertoetje
Tilburgs eigen gebakje heet het Toepertoetje.
De naam is losjes gebaseerd op het Frans
en betekent ‘zonder beperking’. Het is een luchtig, vierkant gebakje met stukjes
hazelnoot, amandel en chocoladecrème met bovenop een chocolaatje. Mocht hetwater je in de mond lopen; het is te koop bij vele bakkers in Tilburg.
Broodje Jantje
Broodje Jantje
Tilburgs bekendste snack is het Broodje Jantje. Een Broodje Jantje is een broodje met een Jantje-burger, gebakken uien en een pittige
tomatensaus. Het is alleen te koop bij de gelijknamige zaak aan het Pieter Vreedeplein.
Het broodje is vernoemd naar de bedenker van het unieke recept. Wie Tilburg bezoekt, moet
een Broodje Jantje hebben geproefd, maar let op; wie een hap neemt heeft grote kans te knoeien!
Wijnstadwijnen
Tilburg is altijd een belangrijke wijnstad geweest. Het verhaal gaat dat dat de export van textiel naar Frankrijk en Duitsland zorgde voor lege retourvrachten. Dat vonden de textielfabrikanten zonde, dus gaven zij opdracht om wijn mee te nemen als retourvracht. Hier ontstond de levendige wijnhandel waar handelaars als Kerstens en Verbunt zich eind negentiende eeuw vol op stortten. Tegenwoordig wordt er jaarlijks een Tilburg Wijnstadwijn uitgebracht. Ieder jaar krijgt deze wijn een uniek etiket, gemaakt door een lokale kunstenaar. De wijn wordt gepresenteerd rondom het Tilburg Culinair Festival en de Tilburgse wijnfeesten. Maar naast deze wijn zijn er nog meer Tilburgse wijnen. Zo is er bijvoorbeeld ook een Koning Willem II wijn, waar het paleis van de voormalige vorst op te zien is.
Schrobbelèr
De bekendste Tilburgse likeur is nog altijd Schrobbelèr. Deze kruidenbitter zit in een karakteristiek stenen kruikje en wordt veelvuldig gedronken tijdens het carnavalsfeest. De naam verwijst naar een beroep uit de textielindustrie.
Schrobbelèr
De bekendste Tilburgse likeur is nog altijd Schrobbelèr. Deze kruidenbitter zit in een karakteristiek stenen kruikje en wordt veelvuldig gedronken tijdens het carnavalsfeest. De naam verwijst naar een beroep uit de textielindustrie.
Een schrobbelaar was iemand die zich bezig hield met het spinnen van wol.
HullieGullie
HullieGullie
Een andere in Tilburg populaire likeur is de HullieGullie. De naam van deze chocoladelikeur verwijst naar de HullyGully,een kermisattractie uit
vervlogen tijden. Hullie Gullie is Tilburgs dialect voor ‘hun’ en ‘jullie’.
Peerke's Nat
Peerke's Nat
Peerke´s Nat is ook een kruidenlikeur met een wat hoger alcoholpercentage dan Schrobbelèr. Deze likeur is vernoemd naar Peerke Donders, de in 1982 zalig verklaarde priester.
Tilburgs Kwartierke
Tilburgs Kwartierke
De sterkste Tilburgse likeur is het Tilburgs Kwartierke, een likeur met maar liefst 30% alcohol. Het Tilburgs Kwartierke verwijst naar een gewoonte van Tilburgers om overal een kwartier te laat te komen.
Moerenburg
Tilburg heeft haar eigen microbierbrouwerij: Moerenburg. Hier worden de Tilburgse Tripel en Het Vervolg gebrouwen.
La Trappe
La Trappe
Het bekendste uit Tilburg afkomstige bier is toch wel La Trappe, het enige Nederlandse trappistenbier. Het bier wordt gebrouwen in de abdij van Onze Lieve vrouw van Koningshoeven, net buiten Tilburg. Deze brouwerij is ook
te bezoeken.
Tilburgs Praotwaoter
Tilburgs Praotwaoter
Een ander bekend bier in Tilburg is het Tilburgs Praotwaoter. Dit bier wordt gebrouwen in de smaken tripel en dubbel. Op het etiket zijn diverse Tilburgse gebouwen te zien, waardoor het niet alleen een lekker, maar ook leuk souvenir is.
D´n Kruik
D´n Kruik
D’n Kruik, ten slotte, is een een speciaalbier dat de geuzennaam aller Tilburgers draagt. De bijnaam van de Tilburger is Kruikenzeiker, een naam die is blijven hangen door, jawel, de textielindustrie. De bewoners van Tilburg
spaarden in de zeventiende en achttiende eeuw hun urine op in kruiken. De urine werd vervolgens gebruikt om wol te wassen. Wij kunnen je verzekeren dat in de kruiken die
tegenwoordig verkocht worden iets lekkerders zit!
Opmerkingen